Teknologi

Mikrofonens historie og udvikling

Den første mikrofon blev opfundet af den skotsk-amerikanske opfinder Alexander Graham Bell, som først og fremmest banede vejen for telefonen. Det skotsk-amerikanske geni arbejdede oprindeligt som døvelærer og fysiolog, og det var i forbindelse med døveundervisningen, at Bell fik ideen til telefonen.

I mange år var Bell anset som opfinderen af telefonen, og han ansøgte officielt om patent på opfindelsen i 1876. I juni 2002 blev Bells anerkendelse taget fra ham, da den nordamerikanske kongres valgte af anerkende italieneren Antonio Meucci som opfinderen af telefonen i 1860.

Bell er dog anerkendt som opfinderen af den første mikrofon, som så verdens lys i 1876, eller er han? Det siges, at det faktisk var Emile Berliner, som stod bag opfindelsen, og at Bell købte opfindelsen af Berliner for 50.000 amerikanske dollars. Lige meget hvem der stod bag opfindelsen, stod det klart, at der ikke var tale om en særlig praktisk mikrofon, og derfor arbejdede Berliner videre på at forbedre lyden.

Det samme gjorde den amerikanske opfinder Thomas Alva Edison, som bragte os den første praktiske mikrofon, da han introducerede kulkornsmikrofonen for verden i 1877, blot en måned før Berliner kom med sin version. Derfor vandt Edison retten til patentet på kulkornsmikrofonene, som blev videreudviklet og brugt i blandt andet telefoner helt frem til 1960erne.

Er den danske mikrofon den bedste i dag?

DPA Microphones er en dansk fabrikant af mikrofoner. Firmaet hed oprindeligt Danish Pro Audio, da det blev startet op af Morten Stove og Ole Brosted Sørensen i 1992. Begge havde tidligere arbejdet hos Brüel & Kjær, som er et multinationalt ingeniør- og elektronikfirma, der har hovedsæde i Nærum i Nordsjælland.

DPA Microphones opnåede først og fremmest succes, da de sammen med Dan Ingemann Jensen og Jens Jørn Stockholm fra DanaBallerina opfandt DPA 4060 og 4061 miniature-mikrofonen, som hurtigt blev til det foretrukne valg af mikrofon i teaterverden i West End i London og på Broadway i New York.

I dag er DPA mikrofoner også det foretrukne valg af store musikstjerner som fx Lukas Graham, Metallica og Katy Perry, som længe har brugt mikrofonerne.

I slutningen af 2018 blev DPA Microphones solgt til den italienske højtalerproducent RCF, som betalte tæt på en halv milliard DKK For virksomheden, hvilket fortæller lidt om kvaliteten af de danske mikrofoner.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

ashe